Високий статус здоров'я тварин як невід'ємна умова високорентабельного виробництва свинини на підприємствах «АПК-ІНВЕСТ»

Пропонуємо до вашої уваги третю частину циклу публікацій про технології ефективного свинарства в компанії «АПК-ІНВЕСТ», яка вже сьогодні відтворює до 300 тис. свиней на рік і збирається до 2015 р. вийти на повну потужність з відгодівлі, — 600 тис. голів на рік. Яким чином вдається так швидко нарощувати обсяги виробництва свинини без збитку продуктивності тварин? Високий статус здоров'я тварин – це один з головних чинників, що забезпечують високорентабельне виробництво м'яса, але комплектація нового господарства пов'язана з величезною кількістю стрес-факторів для поголів'я. Як вирішуються такі протиріччя, розповість Олександр Гоцай, головний лікар ветеринарної медицини компанії «АПК-ІНВЕСТ».

«Тваринництво сьогодні»: Які ви ставили завдання, щоб забезпечити високий статус здоров'я тварин при реалізації вашого амбітного проекту?

Олександр Гоцай, головний лікар ветеринарної медицини компанії «АПК-ІНВЕСТ»: Починаючи з 2007 р. при комплектуванні ремонтного поголів'я нашого першого тваринницького комплексу, ми врахували два основні чинники якості тварин — високу продуктивність і високий статус здоров'я.

Багато країн мають високопродуктивну генетику, але при цьому циркуляція низки інфекційних захворювань (РРСС, АПП, мікоплазма, тощо) не дозволяє їм досягати високого статусу здоров'я тварин. Тому ми зробили вибір на користь тварин французької селекції, які комплексно відповідали двом нашим умовам. Вирішальним став той факт, що, окрім високої культури ведення свинарства, у Франції дуже сильна система моніторингу за епізоотичним станом ферм. Велику роль у визначенні санітарного стану свинарських господарств Франції мають державні служби, які залучають висококласних фахівців, що мають великий практичний досвід роботи.

«Т. С.»: Чи виникали у вас проблеми при комплектуванні нової ферми і яким чином вони були вирішені?

О. Г.:Основна проблема, яка виникає при комплектуванні нової ферми, — це різниця імунного статусу тварин, що комплектуються з різних ферм. У нашому випадку 5000 ремонтних свинок, комплектування яких відбувалося саме таким чином, довелося завозити практично одночасно. На фоні стрес-факторів (транспортного, температурного, кормового) їм був потрібен певний період адаптації, в процесі якого відбувалася перебудова імунітету і відновлення фізіологічних параметрів організму.

Безумовно, тварини в цей період дуже вразливі до різних захворювань. Навіть найбанальніші, здавалося б, інфекційні захворювання можуть значно погіршити стан їх здоров'я. Для мінімізації витрат, пов'язаних з адаптацією тварин в період карантину та після карантинний період, ми розробили систему заходів, що дозволяють тваринам швидше відновитися і набути високий статус здоров'я.

Ця систему заходів включає відновлювальну терапію (використання вітаміно- мінеральних комплексів, гепато-протекторів, тощо) та імунізацію (вакцинацію).

«Т. С.»: Що є визначальним в ухваленні рішення про призначення того чи іншого лікування?

О. Г.: Для кваліфікованого фахівця (а це є обов'язковою умовою для ветеринарного лікаря у великому товарному виробництві) основними визначальними моментами є результати лабораторних досліджень, анамнезу, результати патологоанатомічних розтинів, після забійної оцінки і так далі. Тільки наявність повної інформації про процеси, що відбуваються в організмі тварини, може допомогти лікареві призначити оптимальну схему лікування та профілактики захворювань в популяції.

 

Не відкрию таємниці, якщо скажу, що якісний розвиток ветеринарної служби неможливий без сучасної діагностики. Компанія інвестувала необхідні кошти у створення власної виробничої ветеринарної лабораторії, що оснащена найсучаснішим обладнанням, і сьогодні ми маємо можливість оперативно отримувати максимально достовірну діагностичну інформацію і регулярно проводити моніторинг епізоотичного стану наших ферм.

Але і тут ми не зупиняємося на досягнутому. Інформації, що отримана у традиційний лабораторний спосіб (ІФА-діагностика, ПЦР-діагностика, мікробіологічна діагностика, біохімія і т. д.), не завжди буває достатньо для повноцінної оцінки ситуації, що відбувається в популяції в цілому, у зв'язку з чим наші фахівці впроваджують й інші методики, більш інноваційні.

Таблиця 1. Основні виробничі показники за перший та другий квартали 2011 р., отримані на комплексах компанії «АПК-ІНВЕСТ», і цільові показники для промислового виробництва, зібрані групою американських ветеринарів (Carr, John. Garth Pig Stockmanship Standards )

  «АПК-ІНВЕСТ» Цільові стандарти
Збереження поросят в період підсосу %% 93 90
Відсоток успішного запліднення % 87 87
Інтервал між відбиранням і заплідненням, днів 6 5
Муміфікованих % 1,43 1,5
Мертвонароджених % 6,4 7
Вихід товарних поросят на одну свиноматку, голів 11,2 10
Забійний вихід % 75,5 75
Падіж у групі «дорощування/ відгодівля» % 3,31 3

«Т. С.»: Тобто у вас є свої ноу-хау?

О. Г.: Так, спільно з технічними фахівцями компанії «Pfizer» нами розроблена комплексна система оцінки стану внутрішніх органів тварин. Ми приділяємо велику увагу після забійній оцінці стану внутрішніх органів, а також контролю туш на лінії забою. Регулярне (щотижневе) проведення після забійного аналізу дозволяє нам бачити динаміку змін, що відбуваються в організмі тварин в розрізі окремих виробничих майданчиків.

У нас також організована ділянка санітарної бійні, де ветеринарні фахівці проводять регулярний діагностичний забій тварин з метою визначення найбільш характерних патологій та динаміки їх розвитку.

А в цілому, звичайно, тільки комплексна система оцінки санітарного статусу тварин з урахуванням її грамотної систематизації дає можливість ветеринарному лікарю ухвалювати найбільш оптимальні та правильні рішення (мал. 1).

«Т. С.»: Які результати вдається отримувати при такому детальному підході?

О. Г.: Основні виробничі показники за перший та другий квартали 2011 р. для зручності читачів ми представили в таблиці 1.

У наступних випусках нашого журналу Олександр Олексійович розповість про технологічні аспекти промислового виробництва свинини на «АПК-ІНВЕСТ».

Всі публікації